Back

Dutch Client Case: MTS Otter

Willem-Jan Otterspeer exploiteert het MTS Otter, een schip met afmetingen van 110 bij 11,40 meter. Het MTS Otter, dat zich richt op het vervoeren van vloeibare ladingen, navigeert door het uitgestrekte ARA-gebied en langs de kronkelende wateren van de Rijn. 

MTS Otter

De samenwerking met Shipping Technology vond zijn oorsprong al in 2020, voorafgaand aan de officiële ingebruikname van het schip. Willem-Jan deelt zijn ervaringen: “In 2020 zijn we met Shipping Technology in gesprek gegaan, aangetrokken door hun vooruitstrevende visie op maritieme technologieën. Hun concept om met behulp van de ST BRAIN data te verzamelen en verzenden, waarmee we kunnen inspelen op de snel veranderende digitale infrastructuur, overtuigde ons om voor onze nieuwbouw de ST Brain te integreren.”

Willem-Jan vertelt over de ST BRAIN: ”Het versneld afspelen van een traject (radarbeeld, navigatiekaart, roerstand, motoren vermogen, diepgang onder het schip) tijdens de opleiding van beginnende schippers is bijzonder nuttig voor het beantwoorden van vragen of het voeren van overleg over potentieel gevaarlijke trajecten. Ook bij administratieve taken zoals het opstellen van een havenrekening of identificatiedocumenten is het handig om snel terug te kunnen kijken.’’

Sindsdien heeft Shipping Technology niet stilgezeten en introduceerde het de Autonomous Lane Assist, een AI-gestuurde semi-autonome navigatietool. Willem-Jan licht toe: “De ST Autonomous Lane Assist was vanaf het begin een fascinerende aanvulling. Het gebruik van deze tool was best even een stap om de automatische piloot los te laten, maar de praktische ondersteuning door Shipping Technology gaf na ingebruikname al snel een vertrouwd gevoel. Nu is het een tool die we regelmatig gebruiken. Het systeem werkt eenvoudig en heeft een laagdrempelige gebruikersbediening. Vooral op langere trajecten is het een mooie toevoeging die ontlasting geeft.”

Stuurhut incl. ALA User Interface

Binnen de visie op de toekomst van volledig autonoom varen, erkent het team van het MTS Otter belangrijke stappen in de ontwikkeling naar semi-autonoom varen. “Als we naar volledig autonoom varen kijken, lijkt dat nog ver in de toekomst,” merkt Willem-Jan op. “Er zijn vele stappen nodig om semi-autonoom varen nog veiliger en comfortabeler te maken. Zo is er behoefte aan verbeterde communicatie tussen schepen onderling en met verkeersposten, en moet de regelgeving verder worden afgestemd. Met de juiste ontwikkelingen kunnen er echter grote stappen worden gezet.”

Afsluitend voegt hij toe: “We vinden het mooi om met het systeem van Shipping Technology te varen, dat niet alleen navigatie en exploitatie van binnenvaartschepen digitaliseert, maar ook daadwerkelijk innoveert en vooruitgang stimuleert in de maritieme sector”.