Back

Client Case: Tricolore

Richard Driessen is mede-eigenaar en schipper van het Tricolore, een tanker van 135 meter lang en 17,55 meter breed, met een laadvermogen van 8700 ton. Het Tricolore maakt deel uit van Driemaas Shipping BV en vaart voornamelijk op het ARA-verkeer.

Mts Tricolore. (foto Maritime Filming Group)

De samenwerking met Shipping Technology begon vanuit een oude bekende. Richard Driessen legt uit: “Ik ken Remco Pikaart (Founding Partner van Shipping Technology) al van toen hij zelf nog aan het varen was. Toen hij Shipping Technology ging opstarten, was ik niet gelijk enthousiast; in het autonoom varen destijds geloofde ik niet. Ik dacht eerst: semi-autonoom varen, hoe kan dat nou? Daar begon Shipping Technology natuurlijk doelgericht mee. Nu komen er zoveel meer dingen bij kijken, en ik denk dat het nu wel echt gaat gebeuren. Je moet ook wel meegaan met de technologie. Ik vind technologie heel erg mooi, maar het moet wel reëel blijven.”

Hij voegt toe: “Remco is iemand uit het vak, en ik denk dat die mensen het beter begrijpen dan mensen die iets maken en het vak niet verstaan of helemaal geen achtergrond hierin hebben. En dat is voor mij wel de reden geweest om te zeggen: wij gaan voor Shipping Technology.” 

De Tricolore maakt nu al enkele maanden gebruik van de ST BRAIN, en Richard deelt zijn ervaringen:

“Met de ST BRAIN en het Dashboard krijg je een indrukwekkend overzicht van alle gegevens. Het is prachtig hoe alles samenkomt. Dankzij de producten van ST zullen we binnenkort geen vaartijdenboek meer nodig hebben; alles wordt geïntegreerd.”

Daarnaast legt hij de meerwaarde van de ST BRAIN uit: “In noodsituaties, zoals bij calamiteiten, biedt de ST BRAIN de mogelijkheid om precies terug te zien wat er is gebeurd. Wij hadden een klein voorval en konden achteraf analyseren wat er precies was gebeurd. We konden alles zien, zoals de roerstand en de pilootstand. Het bleek dat de piloot verkeerde signalen gaf, waardoor we de volgende dag direct de piloot hebben uitgewisseld en het probleem was opgelost.”

Verder gebruikt Richard de ST BRAIN voor operationele en emissierapportages: “Binnenkort worden we verplicht om onze footprint aan tonen. Wij gebruiken de rapportagetools al om de waarden door te geven aan onze bevrachters. Je hoeft maar op één knop te drukken en het komt er direct uit. Het wordt continu gemonitord. Als je de waarden van een bepaalde periode wilt hebben, dan krijg je die. Ook tijdens het laden en lossen, en als het schip stil ligt, gaat het automatisch door. Ik vind het echt een heel mooi systeem.”


Stuurhut incl. ALA User Interface. (foto EMS)

Sinds kort is de Autonomous Lane Assist (ALA) geïnstalleerd op de Tricolore, in combinatie met de nieuwe Alphatron Piloot. Richard Driessen legt uit: “Wij zijn de eersten met de nieuwe Alphatron Piloot. Ik heb nog niet gevaren op de ALA, onze bemanning al wel, en ik denk dat de ALA mij in de toekomst comfort zal bieden. Het is niet zo dat je niet meer op hoeft te letten, maar het geeft wel een rustig gevoel. En ik denk dat het op een gegeven moment beter vaart dan jezelf. De ALA is er natuurlijk continu, en wij mensen raken toch af en toe afgeleid. Verder is het brandstofbesparend en wordt het schip efficiënter, dat zijn natuurlijk pluspunten.”

“Ook bij slecht zicht varen, kun je jezelf beter concentreren op het radarbeeld, en hoef je alleen maar te controleren of hij het goed doet. We krijgen een controlerende functie, en het varen doet de ALA voor je.”

De keuze voor de ALA en Shipping Technology was voor hem duidelijk: “De reden dat we gekozen hebben voor de ALA en ST, is dat er iemand achter zit die het vak uit het vak komt. En ik denk dat de ALA sneller bij autonoom varen komt dan de rest. Ik heb er meer vertrouwen in.”