Back

Client Case: Salamanca

Danny van Deurzen is de trotse kapitein en mede-eigenaar van de Salamanca samen met zijn partner Ilse van de Sanden, een containerschip van 135 meter lang en 14,20 meter breed. Met een capaciteit van 5684 ton vervoert de Salamanca dagelijks goederen over het North Sea Port-traject, van Vlissingen tot Rotterdam. Al vier jaar is het schip onderdeel van de vloot van de Merlin Group en vaart het non-stop voor bevrachter Danser.. 

Foto Salamanca.

Van traditie naar ondernemerschap

Met de binnenvaart in zijn bloed groeide Danny op in een familie waar schepen en binnenvaart centraal stonden. “Mijn moeders kant komt allemaal uit de binnenvaart. Ik ben er al sinds jongs af aan ingerold, zonder dat het de bedoeling was,” vertelt hij. In 2000 zette hij samen met een compagnon de stap naar een eigen tanker. Hoewel dat schip later werd verkocht, bleef het verlangen naar ondernemerschap knagen. 

Via zijn oom kwam Danny in contact met Jan Kleine van de Merlin Group. Na zes maanden samen te hebben gewerkt met Jan besloten ze om mede participant te worden van de oude Salamanca. Twee jaar later kregen ze de kans om een nieuwbouwproject te starten. “Die kans hebben we met beide handen aangepakt,” vertelt hij trots. Zo werd de huidige Salamanca werkelijkheid.

Kennismaking met ST

Via Jan maakte Danny kennis met Shipping Technology. “Jan had de producten van ST op de Tripoli, een van de schepen van de Merlin Group. Hij was er erg positief over: het werkt perfect, je kunt alles in de gaten houden en je verbruik zien. Vooral voor de toekomst van onze klanten is dat belangrijk, want zij willen de uitstoot per tonnage kunnen volgen,” legt hij uit.

Tijdens de Maritime Industry-beurs bezochten ze de stand van Shipping Technology. “Wij kregen daar uitleg en ik vond het een zeer geavanceerd systeem. Wij hadden al een trackpiloot van een concurrent, maar het systeem van ST was echt een totaalpakket. De keuze om het ook op de Salamanca te installeren, was dan ook snel gemaakt,” zegt hij. Sinds januari 2024 maakt de Salamanca gebruik van alle ST-producten.

Autonomous Lane Assist (ALA) in actie

De ST ALA maakt gebruik van historische data en AI om autonoom varen mogelijk te maken binnen een slim gegenereerde track, geheel onafhankelijk van een internetverbinding. De kapitein hoeft niets in te stellen; hij kan simpelweg de route plannen en activeren.

Op de Salamanca maakt Danny volop gebruik van de ALA: “Om heel eerlijk te zijn, gebruik ik de ALA het meest, eigenlijk dagelijks.” Vooral op lange trajecten zoals de Westerschelde is de ALA onmisbaar. “Je zet hem aan en natuurlijk hou je alles in de gaten, maar hij houdt alles perfect bij. Hij blijft strak op koers, zelfs in de mist. Ik denk dat hij strakker vaart dan ik zelf zou doen,” geeft hij toe.

De ALA heeft volgens hem niet alleen het comfort verhoogd, maar ook de veiligheid: “De ALA berekent alles van tevoren en waarschuwt tijdig bij mogelijke aanvaringen. Het blijft natuurlijk een hulpmiddel; “Het systeem geeft je een signaal, maar jij blijft de baas. Voor nu is het een waardevolle assistent op onze routes.”

Stuurhut Salamanca.

Toekomst van autonoom varen 

Aanvankelijk stond Danny sceptisch tegenover autonoom varen. “Ik vond het een groot fantasieverhaal. Het eerste wat ik dacht was: het zal wel. In het begin moet je eraan wennen, maar nu voelt het heel vertrouwd en zie je dat het allemaal mogelijk is.” 

Hoewel hij enthousiast is over de technologie, blijft hij realistisch: volledig autonoom varen is nog toekomstmuziek. “Er moeten nog wel wat updates komen voordat we echt over volledig autonoom varen kunnen praten. Maar ik denk wel dat dit de toekomst is. Het komt sneller dichterbij dan je denkt,” zegt hij. Vooral gezien de huidige personeelsuitdagingen ziet Danny autonoom varen als een veelbelovende oplossing voor de toekomst.

Bewijs tegen incident beschuldiging

In de Margriethaven bij Rotterdam belandde de Salamanca in een lastige situatie na een beschuldiging die tot veel onzekerheid leidde. “We lagen te wachten op de Maasvlakte, rond middernacht, toen onze dochter naar onze kamer kwam rennen en zei dat we waren losgebroken,” vertelt hij. Hij haastte zich naar boven om het schip op te starten, en toen het schip weer goed vast lag, kwam de buurman met de beschuldiging dat de Salamanca schade had veroorzaakt door los te breken. “We hadden er direct een raar gevoel bij,” zegt Danny.

Hierna herinnerde Danny zich dat ST de camerabeelden had opgeslagen. “We hebben ST gebeld en ons verhaal uitgelegd. Ze hebben alles teruggekeken en stuurden ons een fragment van dat specifieke moment, inclusief alle camerabeelden en data,” legt hij uit. 

Het bewijs was glashelder: “Je ziet op de beelden dat er al een half uur iets gaande was bij het schip van de buurman, terwijl wij niets deden. De buurman had met zijn motoren het schip in beweging gebracht, waardoor de touwen van de Salamanca waren gebroken. Dankzij de systemen van ST konden we exact zien wat er gebeurd was,” vertelt hij. 

Het fragment was cruciaal voor de verzekering, die meteen inzag wat er werkelijk had plaatsgevonden. “De data liegt er niet om. Bij zo’n situatie ben ik blij dat we een systeem hebben dat alles zichtbaar maakt,” voegt hij toe.

Afsluitend voegt Danny toe: “ST vraagt echt wat de klant wilt en bouwt daarop verder. Dat voelt vertrouwd,” legt hij uit. Voor hem is het menselijke aspect minstens zo belangrijk: “Het gaat om met mensen, en dat persoonlijke contact maakt het verschil. Je ziet dat er passie achter zit en dat vind ik het mooie aan Shipping Technology.” 

Wil jij jouw vloot ook naar een hoger niveau tillen?

Benieuwd hoe onze technologie jouw schip efficiënter, veiliger en duurzamer kan maken?

👉 Klik hier en ontdek wat de onze ST Producten voor jouw schip kan betekenen!