Back

Schipper wordt datapiloot

Op de vaart maak je veel onregelmatigheden mee, is mijn ervaring in de 20 jaar die ik heb gevaren op de binnenvaartschepen van mijn ouders en later van mijzelf. Maar er is tegelijkertijd ook regelmaat. Om een voorbeeld te noemen: ondanks congestie in de haven van Rotterdam, stremmingen van waterwegen, lage waterstanden en wisselende vrachten merkte ik op een gegeven moment dat ik toch iedere vrijdagavond om 12 uur langs Zaltbommel voer. Iedere keer als ik het vaartijdenboek invulde, kwam ik daar weer op uit. Je kon de klok erop gelijk zetten. Er zit regelmaat in alle onregelmatigheid – en dit is slecht één voorbeeld.

Zo ontstond langzamerhand de gedachte dat de terugkerende vaste punten het goed mogelijk maken om veel administratieve taken van de schipper te automatiseren. En aangezien die last alleen maar groter wordt, wilde ik daar concreet mee aan de slag.

Een sloep van 135 meter…

Als ik nadenk over de toekomst van de binnenvaart, als we samen deze ‘modaliteit’, zoals dat heet, toekomstbestendig willen maken, dan moet er iets veranderen. Toen ik nog voer had ik dat gevoel al en nu, met mijn eigen bedrijf Shipping Technology , nog steeds.

Één van de zaken waarvan ik overtuigd ben, is dat autonoom varen er zeker komt. Het lijkt nu nog ver weg en er zal altijd een rol voor bemanningen blijven, maar het varen zelf zal in de toekomst vrijwel geheel automatisch gaan gebeuren. Die technologie is er nu eenmaal en zal door rederijen dus ook toegepast gaan worden.

Maar eerst even terug naar 2017. Met het bovenstaande in mijn achterhoofd besloot ik deel te nemen aan de Smart Shipping Challenge, een project om de scheepvaart efficiënter te maken met behulp van digitale middelen. Daar kwam ik in contact met Xomnia , een big data consultancy bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. Zij hadden een sloep met camera’s en sensoren er op waarmee ze autonoom door de grachten van Amsterdam voeren. Ik zei tegen hun programmeurs ‘ik heb een sloep van 135 meter lang, daar moet dat ook op kunnen’.

Pionieren

We hebben toen samen die uitdaging opgepakt om te kijken of het mogelijk was. Het bleek inderdaad te kunnen en dat al in 2017! We besloten om mijn eigen schip, de ‘Saluté’, voor de tests te gebruiken. Na installatie van de apparatuur voer het schip volledig zelfstandig een route van de ene plaats aan de rivier naar de volgende. En dat was niet het enige: met 400 containers aan boord is het nodig dat het stuurhuis omhoog gaat zodat de stuurman uitzicht heeft, zoals schippers weten. En om onder de bruggen door te kunnen varen, moet het stuurhuis weer naar beneden. Ook dat ging volautomatisch.

Toen ik dat zag, op mijn eigen schip, wist ik dat ik hier mee verder moest gaan en richtte ik de Joint Venture Shipping Technology op (samen met Xomnia). Dat was geen makkelijke stap, maar een goede en bovendien gaf het me veel energie. Inmiddels zijn we de status van start-up wel ontgroeid, durf ik wel te zeggen. We zijn nu met een mooi team van 18 medewerkers, zijn technologisch volop in ontwikkeling en we bedienen al 270 aangesloten schepen!

(‘connected vessels’ noemen we dat 🚀 – maar het is waar; kom maar langs bij ons op kantoor. Daar kun je in real time zien wat er op de schepen gebeurt).

We startten met het ontwikkelen van de ‘ST BRAIN’, een stuk hardware dat kan worden aangesloten aan vrijwel alle apparatuur aan boord. Het ‘brein’ verzamelt gegevens – data – van de motoren, de generatoren, de snelheid, koers en waterdiepte, de vaartijden, de uitstoot en meer. Ook gegevens over het laad- en losproces kunnen worden geregistreerd om de complete bedrijfsvoering van een vloot binnenvaartschepen inzichtelijk te maken.

De ST BRAIN vormt inmiddels de kern, de basis van een hele serie diensten die daardoor mogelijk worden, denk aan Autonomous Lane Assist (ALA) of het op gemakkelijke wijze reconstrueren van een incident – erg nuttig. Al die functies zijn in wezen speciaal ontwikkelde softwaremodules die op de ST BRAIN draaien en zo een mooi geheel vormen. En je kunt alles vanaf de wal, op je eigen kantoor volgen!

Met slimme technologie van schipper naar datagedreven dienstverlener: minder administratie, meer efficiëntie.

Hulpmiddel

Toentertijd moest ik echt diep nadenken of ik wel wilde overstappen van schipper en eigenaar van de rederij die mijn ouders hadden opgezet naar ontwikkelaar van software voor de binnenvaart. Gelukkig ben ik in mijn nieuwe rol nog steeds volop bezig met de sector. Vanuit mijn praktijkervaring doe ik mijn best om voor producten te zorgen die voor schippers vertrouwd voelen. De overgang naar autonoom varen – want, zoals gezegd, dat komt eraan – gaat niet ineens. Sterker nog, ik geloof dat bemanningen nodig zullen blijven, maar dat hun takenpakket aan boord zal veranderen. In elk geval begint efficiënter, duurzamer en veiliger varen met het verzamelen van data – en die echt bruikbaar maken.

Als je daarmee begint als vlootbeheerder creëer je meteen waarde voor je bedrijf. Vaartijden en emissies worden automatisch doorgegeven naar het rederijkantoor. Stap voor stap kun je dan meer scheepssystemen aan de ST BRAIN gaan koppelen, waarvan de data in ‘real-time’ kunnen worden gemonitord. Er is ook al de mogelijkheid van de ALA: een actieve stuurautomaat die ervoor zorgt dat het schip zonder roerbediening van de stuurman netjes tussen de tonnen van de vaarwegmarkering door stuurt. We hebben al schippers die er ruim 24 uur achter elkaar mee varen!

Incident reconstruction

Maar ook als een schipper er niet meteen voor kiest om de autonome functies van de ST BRAIN te gebruiken, is het een waardevol hulpmiddel om makkelijk aan alle regelgeving te voldoen. Dat levert rederijen en kapitein-eigenaars direct voordeel op. Om meteen boter bij de vis te geven: dit wordt bewezen door het feit dat scheepsverzekeraars tot 50% korting geven wanneer de ST BRAIN is geïnstalleerd; de ‘Incident Reconstruction’ module biedt niet dus alleen praktisch inzicht, maar ook directe toegevoegde waarde.

Omdat het dashboard aanvoelt alsof je zelf in het stuurhuis zit, is het gemakkelijk te bedienen en dat is bij een incident, waarbij mensen gestresst kunnen zijn, erg nuttig. Je weet met één druk op de knop direct wat er gebeurd is bij een aanvaring of gronding, in tegenstelling tot Voyage Data Recorders waarvoor je eerst naar het schip moet om de data op te halen.

Hoe dan ook, ik geloof dat we als binnenvaartindustrie onze zaakjes efficiënter kunnen regelen door gebruik te maken van de digitale hulpmiddelen die nu al bestaan – met minder administratie, meer veiligheid en minder brandstofverbruik tot gevolg. En gewoon lekker varen!


Ben je geïnteresseerd in duurzamer en efficiënter varen? Of wil je de ST BRAIN een keer met eigen ogen zien? Bel naar Remco Pikaart +31 65 392 8038 of stuur een mail naar remco@shippingtechnology.com!